Kuchnia

Dynia w roli głownej

Zapiekane złoto

70 dkg piersi z kurczaka
60 dkg dyni
2 cebule
30 dkg pomidorów bez skórki
4 łyżki startego zółtego sera (najlepsza do zapiekania oczywiście mozzarella)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól, pieprz

Mięsko kroimy w kostkę, podsmażamy na połowie masła połączonego z połowa oliwy. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, w której będziemy zapiekać potrawę. Obieramy cebulę, kroimy ja w kostkę i podsmażamy na pozostałej oliwie, wykładamy na mięso. Posypujemy natką pietruszki oraz solą i pieprzem.Dynię obieramy, pozbawiamy jej miąższu z pestkami i kroimy w kostkę. Teraz na pozostałym maśle należy zeszklić dynie i ułożyć na mięsie i cebuli. Oprószamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy na połówki i układamy na dyni, posypujemy tartym serem. Przykrywamy naczynie i zapiekamy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 190oC. Podajemy oczywiście na gorąco ze świeżym pieczywem lub bagietką zapieczoną z serem i szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation