Kuchnia

Smakowite obiady

Placki ziemniaczane -
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki
2 jaja
1 łyżeczka soli
1 duża cebula
4 łyżki smalcu
1 porcja zawiera ok. 1870 kJ/ 445 kcal.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć do miski z zimną wodą, potem odcisnąć w ścierce kuchennej. Wodę odstawić, aby się oddzieliła mąka ziem­niaczana, następnie ostrożnie zlać, a mąkę ziemniaczaną wymieszać z masą ziemnia­czaną. Dodać mąkę, jaja, sól i startą na tarce cebulę. Piekarnik nagrzać do tempe­ratury 100 °C. Na patelni rozgrzać trochę smalcu i usmażyć chrupiące placki, biorąc na 1 placek po dwie łyżki ziemniaczanego ciasta. Placki trzymać w ciep­łym piekarniku.
Podawać z sałatą lub z do­wolną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation