Kuchnia

Smakowite obiady

Placki ziemniaczane – przepis
Czas przygotowania: ok. 30-45 minut
Składniki (dla 4 osób):

750 g sypkich ziemniaków (obrane)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
½ szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka soli
½ łyżeczki pieprzu
olej do smażenia

Wykonanie:
Krok 1. Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciskamy i odlewamy sok z ziemniaków, a potem zlewamy go znad wytrąconej skrobi, którą dodajemy z powrotem do masy na placki.
Krok 2. Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami.
Krok 3. Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
Krok 4. Każdy placek odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation