Kuchnia

pizza, tortilla, tarta

Szybka zapiekanka ze szpinakiem

składniki:

ciasto francuskie - 1 opakowanie
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżeczka
szpinak świeży - 2 pęczki
pieczarki - 10 sztuk
cebula posiekana - 1 sztuka
ząbek czosnku posiekany - 1 sztuka
jajka - 5 sztuk
śmietana 36% - 200 mililitrów
ser żółty - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz do smaku


Płaską, podłużną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku – 220 st. C i 8 minut.

Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, cebulę oraz pieczarki. Szpinak sparz krótko we wrzącej wodzie i odciśnij z nadmiaru wody.

W kielichu blendera zmiksuj jajka ze śmietaną i dopraw Delikatem Knorr oraz czarnym pieprzem.

Na zapieczony spód wyłóż pieczarki, zalej śmietaną i posyp serem. Wzdłuż wierzchu zapiekanki rozłóż szpinak. Całość wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation