Kuchnia

pizza, tortilla, tarta

Tarta z warzywami i kurczakiem

Składniki

kruche ciasto: 1,5 szkl.mąki
1 jajko
100g masła
1 filet z kurczaka
po kilka różyczek brokułu i kalafiora
1 marchewka

sos: 2 jajka
4 łyżki tartego żółtego sera
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz
2 łyżki oleju
masło i bułka tarta do formy

Składniki na kruche ciasto połącz i schłodź godzinę w lodówce.Filet z kurczaka umyj, osusz, pokrój na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka, przypraw do smaku solą i pieprzem.Marchewkę umyj, obierz i pokrój na części. Razem z brokułem i kalafiorem ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedź, osusz.Spód tortownicy o śr.22 cm posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Schłodzonym kruchym ciastem wyłóż dno tortownicy i boki na wysokość 3-4 cm. Ponakłuwaj widelcem i piecz ok.15 minut w 190 st.Na podpieczony spód wyłóż kawałki kurczaka i warzywa. Składniki na sos połącz i wylej na warzywa. Babkę zapiekaj jeszcze 20-25 minut w 180 st., aż wierzch się ładnie podpiecze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation