Kuchnia

pizza, tortilla, tarta

Szybka tarta na cieście francuskim |
Tysia Gotuje blog kulinarny

Składniki:
na 2-4 porcje
na formę do tarty o średnicy 28 cm

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (200 g)
5 plasterków szynki np. gotowanej
2-3 duże pieczarki
1 duży pomidor (jędrny, a nie taki bardzo dojrzały)
1 czerwona cebula
1 łyżka posiekanego szczypiorku
100 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
3 jajka
150 ml słodkiej śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz, sól do smaku
dodatkowo: masło do wysmarowania formy

Do miski wbij jaja i rozbełtaj je za pomocą trzepaczki lub widelca. Dodaj śmietankę kremówkę, połowę startego sera, pieprz, sól oraz oregano. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Odstaw na bok. Piekarnik rozgrzej do 180°C w funkcji grzanie góra-dół.
Schłodzone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj z obu stron na blacie posypanym mąką. Formę do tarty nasmaruj masłem od środka, a następnie wyłóż ciastem. Ciasto francuskie dociśnij dokładnie do brzegów oraz dna formy, a spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Za pomocą wałka lub noża usuń wystające brzegi ciasta. Na cieście rozłóż rozdrobnione plasterki szynki, na szynkę wyłóż pieczarki pokrojone na cienki plasterki oraz cebulkę posiekaną w piórka. Całość posyp szczypiorkiem i zalej mieszanką jajek i śmietany. Na wierzch ułóż plasterki pomidora, posyp pozostałym serem żółtym oraz przyprósz suszonym oregano.
Tartę piecz przez ok. 20-25 minut, aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany. Po upieczeniu pozostaw ją do lekkiego przestygnięcia, wtedy będzie wygodniej się kroić.
Tak przygotowana tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. U Nas zajadała się nią cała rodziną wraz z dziećmi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation