Kuchnia

słono w kuchni

ChilliBite: Sałata z chilli krewetkami w mango

500g dużych, surowych królewskich krewetek (rozmiar 16/20 i nie mogą być mniejsze!)
oliwa extra virgin
sól morska
pieprz cytrynowy
1 melon gallo
1 świeży ogórek sałatkowy
mieszkanka ulubionych sałat (lodowa, frisee, radicchio)
garść świeżych listków mięty
1 łyżeczka oleju sezamowego
100g kiełków słonecznika i soi
1 łyżka prażonego sezamu

dressing
1 dojrzałe mango
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extra wirgin
1 łyżka posiekanego imbiru
1/2 łyżeczki sambal oelek
1 pęczek świeżej kolendry

Krewetki obierz z pancerzy i usuń przewody pokarmowe, a następnie zamarynuj na kila minut w kilku łyżkach oliwy z oliwek doprawionych solą i pieprzem cytrynowym. Później przesmaż je krótko, aż staną się lekko złociste i odstaw do przestudzenia.
Wszystkie składniki dressingu zmiksuj w blenderze.
Obierz melona i ogórki, usuń pestki i pokrój w cienkie paseczki, a następnie połącz z sałatami, świeżą miętą, olejem sezamowym, kiełkami i przygotowanymi wcześniej krewetkami. Całość wymieszaj dressingiem i posyp prażonymi ziarnami sezamu. Cudo!
autorem przepisu jest Konrad Birek

kilka wskazówek:
- absolutnie nie wyrzucaj pancerzy i głów krewetek! jeśli nie planujesz od razu gotować na nich wywaru rybnego na przykład na zupę rybną z szafranem, po prostu włóż je do woreczka i zamroź
- imbir najlepiej obiera się używając małej łyżeczki, wówczas schodzi tylko skórka i nic się nie marnuje
- zawsze dokładnie usuwaj gniazda nasienne z ogórka, które zawierają bardzo dużo wody, przez co potrawy mogą stać się bardziej wodniste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation