Kuchnia

słono w kuchni

Babka ziemniaczana
Składniki

1,2 kg zmieniaków
100 g wędzonego bekonu
2 cebule
1 duże jajko
1 łyżka mąki
sól, pieprz
majeranek

Wykonanie

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły sok. Bekon kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, aż cebula będzie miękka. Prostokątną formę (moja o wymiarach 7 cm x 20 cm) natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki odsączamy, dodajemy jajko, mąkę, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, następnie dodajemy usmażoną cebulkę z bekonem. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy do formy, wierzch pokrywamy odrobiną oleju. Piekarnik nagrzewamy do 220ºC i pieczemy babkę przez 1,5 h. Podajemy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation