Kuchnia

czeko czeko czekolada

Ciasto czekoladowe a la biszkopt z budyniem

kładniki
przepis pochodzi z bloga Pasteles de colores

4 jajka (oddzielne żółtka i białka) w temperaturze pokojowej
1 łyżka wody
150 g cukru
125 g masła, stopionego i wystudzonego
65 g mąki
50 g niesłodzonego kakao, z niską zawartością tłuszczu
1/2 l ciepłego mleka
szczypta soli
opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej

Piekarnik nagrzać do 160 stopni (termoobieg 140).

Żółtka porządnie utrzeć z cukrem i wodą, po czym dodać esencję waniliową oraz masło i ponownie użyć miksera. Do powstałej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao aż powstanie jednolita całość. Następnie do masy wlewać powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodać ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi porcjami: dodać jedną czy dwie łyżki piany i wmieszać - i tak do zużycia całej.

Formę 20x20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Następnie przelać do niej ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godziny - u mnie 55 minut. Wyjęłam ciasto, gdy cały wierzch był już ścięty i lekko zarumieniony. Po upieczeniu trzymać ciasto około godziny przy zamkniętym piekarniku, a po tym czasie studzić już przy uchylonym. Wystudzone ciasto wstawić na kilka godzin/na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce lub temp. pokojowej - nam bardziej smakowało "cieplejsze" niż takie prosto z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation