Kuchnia

kawowo czekoladowo

Latte Macchiato
Składniki na 2 szklanki:

3 łyżeczki kawy
3 łyżeczki cukru
wrzątek
250 ml mleka

Przygotowanie:

Kawę parzymy tradycyjnie w kubeczku ale nie słodzimy. Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Tak naprawdę wystarczy mleko na chwilę postawić na gazie – musi być znacznie chłodniejsze niż zaparzona wrzątkiem kawa. Podgrzane mleko wlewamy do blendera lub spieniamy spieniaczem do mleka. Tak przygotowane mleko wlewamy do szklanek. teraz najtrudniejsza część – wlewanie kawy. Trzeba to robić powolutku, lejąc kawę po ściance szklanki, żeby nie zlała się z mlekiem. Jak widać na zdjęciach – raz wyjdzie lepiej, raz gorzej, ale generalnie nie jest to bardzo trudne. Pianka na górze powinna oddzielić się sama, ale można trochę jeszcze na górę dołożyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation