Kuchnia

ciasta

Sernik oreo na zimno


Serniczek jest niestety mały - średnica 21 cm - ale przecież zawsze można podwoić składniki.


Składniki na spód:

160 g ciastek Oreo bez masy, czyli około 225 g ciastek z masą, którą usuwamy
60 g masła, roztopionego

Przygotowanie spodu:
Ciastka rozkruszamy na piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysypujemy na spód i wyrównujemy, lekko ugniatając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę:

600 g dwukrotnie zmielonego twarogu lub twarogu śmietankowego (ja użyłam wiaderkowego)
1 szklanka (250 ml) crème fraîche (jako, że takowej nie posiadałam kremówkę wymieszałam z łyżką maślanki i odstawiłam na kilka godzin do ukwaszenia - najlepiej byłoby na dobę)
2 łyżki żelatyny
5 łyżek wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
3/4 szklanki cukru (ja dałam 1/2 szklanki)

Dodatkowo, do przybrania:

50 g ciastek Oreo bez masy (około 80 g z masą), pokruszonych, do posypania
pół szklanki śmietany kremówki
1-2 łyżeczki cukru pudru


Przygotowanie sernika:

Ser, crème fraîche, ekstrakt i cukier zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, a najlepiej, i najłatwiej, w mikrofalówce (ok. 40 sekund). Wlać ją do masy serowej, kiedy jest jeszcze bardzo ciepła i szybko z miksować.
Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód.
Zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypać rozkruszonymi ciasteczkami i dookoła udekorować bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation