Kuchnia

Wypieki... na słono

Bułeczki z boczkiem:
Składniki (na 12 sztuk):
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 120 g masła
- 1 szklanka maślanki (250 ml)
- 1 jajko
- 50 g wędzonego boczku
- pęczek dymki
- 4 łyżki startego żółtego sera


W jednej misce połączyć składniki suche oraz ser, drobno pokrojony boczek i
posiekaną dymkę.
W drugiej wymieszać maślankę z roztrzepanym jajkiem i stopionym oraz ostudzonym
masłem.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, a potem wyrobić ręką.
Uformować 10 niewielkich okrągłych bułeczek, ułożyć je na blasze i wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec w 220 st.C przez 17-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation