Kuchnia

Wypieki... na słono

Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 300 g mąki pszennej
– 150 g letniej wody
– 25ml oleju
– 20 g drożdży
– pół łyżeczki cukru
– szczypta soli

Składniki na masło ziołowe:
– 60g miękkiego masła
– 1 cebulka
– 2 garści liści bazylii i natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– pół łyżeczki soli

W dużej misce z letnią wodą, łączymy rozkruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę, olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ręką wyrabiamy na elastyczne, jednolite ciasto, tak by odchodziło od ręki i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe. Cebulkę i zioła drobno siekamy lub rozdrabiamy w malakserze. Mieszamy z masłem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy za pomocą wałka. Silikonowym pędzelkiem smarujemy ciasto masłem ziołowym i kroimy w długie, w miarę równe pasy. Każdy pas zawijamy w harmonijkę i umieszczamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Resztą masła smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
1. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy 3 min/Interwał. Ciasto przekładamy do innego naczynia.
2. Do czystego naczynia wkładamy zioła, czosnek, przekrojoną cebulę i miksujemy 10s/obr. 5.
3. Dodajemy masło oraz sól i mieszamy 25 s/obr.6.
4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy za pomocą wałka. Silikonowym pędzelkiem smarujemy ciasto masłem ziołowym i kroimy w długie, w miarę równe pasy. Każdy pas zawijamy w harmonijkę i umieszczamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Resztą masła smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation