Kuchnia

Ciasto francuskie

Paczuszki ze szpinakiem i fetą - Przepis

Składniki, 4 porcje:

Nadzienie:

• 250 g szpinaku
• 100 g sera feta
• 125 g sera ricotta
• przyprawy (wszystkie lub do wyboru): sól i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, ewentualnie świeży tymianek, estragon
• 2 - 3 łyżki oliwy extra vergine
• opcjonalnie - 5 - 6 plasterków (100 g) szynki parmeńskiej lub szynki gotowanej




Ciasto:
• ciasto francuskie (np. mrożone) + oliwa lub masło do posmarowania + roztrzepane jajko
• ciasto filo + roztopione masło i oliwa do posmarowania
• świeże zioła (tymianek lub rozmaryn)

Do podania (przykładowo):
• konfitura gruszkowa (przepis poniżej)
• oliwa extra vergine
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• inny ulubiony sos np. czosnkowy lub gęsta śmietana

Przygotowanie:
Nadzienie: Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, włożyć do garnka i mieszając podgrzewać przez około minutę, tylko do czasu aż zacznie więdnąć. Wyłożyć na sitko, odcisnąć z wody. Posiekać, włożyć do miski, dodać pokruszony ser feta, ser ricotta, przyprawy, oliwę i drobno posiekaną szynkę jeśli jej używamy. Delikatnie wymieszać i odstawić.
Ciasto francuskie: wyjąć je z opakowania, odłożyć na blat na około 20 - 30 minut do ocieplenia. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na dwa razy cieńsze płaty (ja zlepiłam kawałki ciasta w k...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation