Kuchnia

Ciasto francuskie

Antipasto czyli mini tarta z figą i pomidorami


Składniki: na 8 sztuk

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 pomidory
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
2 jędrne figi
sól, pieprz (użyłam kolorowego)
wiórki twardego sera pecorino
listki rozmarynu
jajko


Przygotowanie:
Ciasto francuskie powinno być w temperaturze pokojowej, inaczej
przy wałkowaniu będzie się kruszyć.
Rozwałkować minimalnie ciasto,
podzielić je na 8 kwadratów.
Zawinąć każdy brzeg do środka, posmarować rozbełtanym jajkiem.
Zmieszać jogurt ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem,
nałożyć duży kleks na każdym kwadracie,
poukładać na przemian pokrojone w plastry pomidory z figą,
posypać rozmarynem, piec 20 minut w temperaturze 160'
lub do zrumienienia.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypać jeszcze odrobiną świeżego rozmarynu
oraz serem pecorino.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation