Kuchnia

Chleby, chlebki, bułeczki...

Chleb tostowy


Składniki:

540 g mąki pszennej dowolnej
310-320 g wody
20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
czubata łyżka masła
czubata łyżka mleka w proszku
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto - najłatwiej to zrobić mikserem. Kiedy będzie gładkie, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na około godzinę.

Z wyrośniętego ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć go do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o długości 30 cm. Wierzch ciasta spryskać olejem i przykryć folią spożywczą. Ponownie odstawić do wyrastania na 40-60 minut (ciasto podwoi objętość).

Przed wstawieniem chleba do piekarnika wysypać na blachę pół szklanki kostek lodu.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190ºC, przez około 30 minut. Następnie wyjąć z foremki i piec kolejne 10 minut. Chleb jest gotowy, jeśli popukany w spód, wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego:-) 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation