Kuchnia

Chleby, chlebki, bułeczki...

Chałka » Słodkie Słone



Składniki:

20 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej-użyłam typu 500, może być zwykła tortowa.
2 jajka
170 g wody
1,5 łyżeczki soli
55 g oleju
2 łyżki cukru

1) W dosyć dużej misce należy umieścić drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 100 g mąki i 170 g wody. Rozczyn odstawiamy na 20 minut.

2) Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, dosyć zwarte ciasto.
Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by wyrosło.
3)Ciasto znacznie zwiększy swoje rozmiary. Dzielimy je na 2 równe części i z każdej robimy chałkę. Najłatwiej chałkę zapleść z 3 części-po

rcje ciasta dzielimy na 3 równe kawałki, każdy rolujemy na dość długi wałek (około 20 cm) i zaplatamy jak warkocz. Swoje chałki zaplatałam z czterech wałków. Filmik instruktażowy można zobaczyć TUTAJ.

4)Zaplecione chałki smarujemy olejem i odstawiamy pod przykryciem na kolejne1-2 h. Moje rosły 1,5 h. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką śmietany. Posypujemy czarnuszką, makiem lub kruszonką. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Studzimy na kratce.



Read more: http://slodkieslone.pl/chalka/#ixzz2eEzq9hAX
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation