DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Potrzebne będą: oczywiście liście zielone, soda, proszek do pieczenia, garnek, drewniana łyżka i miękka szczoteczka (może być do zębów).
Do garnka wsypuję kilka łyżek sody i pół paczki proszku do pieczenia i zalewamy wodą.
Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. U mnie to trwa tak ok. godzinki. Gdy liście zrobią się "śliskie".
Wtedy wyjmuję liście i pod zimną wodą delikatnie trę szczoteczką, aby zdjąć miąższ. Bardzo łatwo schodzi, jeżeli nie chce zejść to znak, że jeszcze muszą się chwilkę pogotować Soda i proszek rozmiękcza liście.
Później gotowe szkielety liści moczę w wybielaczu do ubrań.
Zostawiam je w wybielaczu na dłuższą chwilkę(ok. 15min.), aż liście się rozjaśnią troszkę, liście suszę pod obciążeniem - pod książką, żeby się nie pomarszczyły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation