Kuchnia

desery

Kremówka wiedeńska

Składniki na tradycyjny krem karpatkowy:
2,5 szklanki mleka
1 szkl. cukru
250g masła
16g cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Mąki wymieszać z 1/2 szkl mleka w osobnym naczyniu po czym wlać do gorącego mleka - ugotować z tego budyń uważając by się nie przypalił. Wystudzić, a następnie zmiksować z utartym masłem.

Składniki na krem śmietanowy:
1 litr śmietany 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru


Śmietane ubić na sztywno dodając powoli cukier puder. (Śmietana ma być tylko lekko słodka)

Składniki na ciasto:
2 opakowania ciasta francuskiego
cukier puder do posypania


Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić do pieca nagrzanego do ok. 210 stopni i piec 12-15 minut (na złoto). Tak samo upiec drugi placek.
Ciasto przeznaczone na wierzch położyć wypukłą częścią na blat. Lekko docisnąć pozbywając się wypukłości. Pokroić na kwadraty.
Ciasto na spód położyć wierzchem (tym wypukłym) na dół i również lekko docisnąć.
Rozsmarować krem karpatkowy. Na to rozsmarować ubita kremówkę. Na wierzch dokładnie ułożyć pokrojone kwadraty (płaskim do góry). Posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation