Moda damska

Ciepłe sploty

Leniwy niedzielny ranek czyli śniadanie na patelni z łososiem, jajkami, pomidorami i innymi pysznościami.;-)

Składniki:
3 średnie ziemniaki
350g białej kapusty pokrojonej w cienkie plasterki
4 dymki (szalotki), przycięte i pokrojone w cienkie plasterki
170-230g łososia wędzonego lub surowego
Różowa sól himalajska lub świeża morska (unikać soli kuchennej)
świeżo zmielony pieprz
3-4 jajka
oliwa z oliwek
Szczypiorek, rzeżucha do dekoracji.

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Jeżeli łosoś jest surowy piecz go pokrojonego na części(wg uznania rozmiar). Musisz czuć, że łosoś jest gotowy żeby piec go z innymi składnikami.
Obierz ziemniaki i opłucz. Pokrój na małe kosteczki. wielkości kęsa. Ugotuj je w garnku z wodą posoloną himalajską solą. Później odcedź i odłóż na bok.
Inny garnek wypełnić lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić do wrzącej wody kapustę, zmniejszyć ogień do średnio wysokiej, gotować przez 2-3min i odcedzić. Oliwą wysmarować patelnię, gdy będzie gorąca wrzucić kapustę i szalotki i smażyć na dużym ogniu przez 3-4min aż zrobią się gorące. Zdjąć z patelni i położyć na papierowym ręczniku. Ponownie dodać do patelni łyżkę lub dwie oliwy i rozgrzać. Wrzucić ziemniaki i smażyć do złotego koloru na wszystkich stronach(30-35min często przewracajac).
Do ziemniaków dodać kapustę i szalotki oraz łososia. Zrobić 3 lekkie wcięcia na patelni i wbić w nie jajka. Smażyć na średnim ogniu przez 10-12min zanim przeniesiemy do piekarnika. W piekarniku piec wg uznania i możliwości piekarnika. Na koniec ozdobić szczypiorkiem, rzeżuchą i opcjonalnie cytryną. Smacznego! ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation