Kuchnia

Przekąski, przystawki

Kolorowe kulki serowe


Kolorowe kulki serowe – przepis
Składniki:

2 opakowania sera typu feta
2 łyżki serka puszystego śmietankowego typu Almette lub Turek
grubo mielony kolorowy pieprz
świeży czosnek – opcjonalnie
ziarna sezamu (białe i czarne)
mielone chilli lub paryka ostra
drobno posiekany cienki szczypiorek lub dowolne świeże zioła
kurkuma
wykałaczki

Wykonanie:

Sery mieszkamy w misce, najlepiej ręką, aby dokładnie się połączyły. Dodaje grubo zmielony pieprz. Możemy do części masy dodac czosnek, wtedy same kulki będą bardziej wyraziste. Pamiętajmy, aby nie dodawać soli, gdyż feta jest słona.

Na kilka małych talerzyków wysypujemy dodatki, każdy osobno. W dłoniach formujemy malutkie kuleczki (im mniejszej tym łatwiej później je jeść). Każdą kuleczkę obtaczamy w wybranym dodatku kolorystycznym i wbijamy wykałaczkę. Kuleczki układamy na półmisku, np. ozdobionym sałatą (zwykłą masłową, rukolą czy roszponką).

Do wykonania kolorowych kulek serowych możemy użyć dowolnych kolorowych dodatków. Świetnie wyglądają z czarnym sezamem, w wiórkach kokosowych, ziołach prowansalskich itp. Warto popróbować kompozycji, gdyż zawsze wyglądają idealnie.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation