Kuchnia

Przekąski, przystawki

Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną |

Składniki:
5 filetów śledziowych (matjasów)
1 łyżka octu do moczenia śledzi
2 średnie cebule
50 g suszonej żurawiny (lub rodzynek)
ok. 100 ml oleju rzepakowego
1 puszka pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki cukru
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i następnie moczymy przez ok godzinę -
po upływie 30 minut zmieniamy wodę i wlewamy 1 łyżeczkę octu, odstawiamy na kolejne 30 min.
Następnie zlewamy wodę a płaty śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy.

Cebulę kroimy w talarki lub jak kto woli kostkę i podsmażamy na oleju przez 4-5 minut.
Dodajemy pomidory w puszce, sok z cytryny, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, dusimy chwilę, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania cebula powinna być miękka a nadmiar płynów odparowany.
Do sosu pomidorowego dodajemy żurawinę i odstawiamy do ostygnięcia.

W słoiku lub pojemniku z zamknięciem układamy warstwami śledzie na przemian zalewając je sosem pomidorowym.
Dobrze zakręcony słoik odstawiamy do lodówki na 6-8 godzin.

Najlepsze są na 2-3 dzień, gdy wszystkie smaki się dobrze połączą i przegryzą :)
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation