Kuchnia

Przekąski, przystawki

Warzywa w tempurze
Co kupić
1 cukinia (ok. 175 g)
1 bakłażan (ok. 250 g)
150 g małych pieczarek
1 pęczek dymki
1 l oleju słonecznikowego
1 jajko
100 g mąki
100 g skrobi
szczypta proszku do pieczenia
sól
sos sojowy (do maczania)
papier kuchenny
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 6 czas: 45min
Przygotowanie
Cukinię i bakłażana oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm, które – w zależności od wielkości – przekroić na pół lub na cztery części. Pieczarki oczyścić. Dymkę oczyścić i pokroić na długie kawałki o długości ok. 6 cm.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu do takiego stopnia, aby po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki.
Jajo wymieszać z 250 ml zimnej wody. Dodać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli, wszystko wymieszać na gładkie, płynne ciasto. Kawałki warzyw porcjami moczyć w cieście, a następnie smażyć na gorącym oleju, w zależności od wielkości kawałków, przez 3-5 minut, aż będą kruche i nabiorą nieco koloru. Osączyć na papierze kuchennym i podawać z sosem sojowym do maczania.
Wskazówka: w ten sposób można również smażyć rozmrożone i obrane krewetki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation