Kuchnia

pyszności

Sałatka brokułowa z szynką

Składniki:
25 dag szynki konserwowej
kostka twardej fety
1 puszka kukurydzy
1 mały por
1 mały brokuł
4 jajka
1 mały zielony ogórek
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz
natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, kiedy ostygną, obrać i pokroić w grubą kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w wodzie z łyżeczką cukru lub na parze. Pora przekroić na pól, a każdą połówkę jeszcze raz na pół. Przepłukać. Następnie pokroić w paseczki i zalać osolonym wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzić i zahartować, przelewając zimną wodą. Kukurydzę odcedzić. Ogórka sparzyć, pokroić razem z łupką w kostkę. W kostkę pokroić również szynkę oraz fetę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, posiekaną natką i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation