Kuchnia

Pomysły kuchenne

Spaghetti z bobem i groszkiem

Składniki:

150g świeżego groszku,
150g świeżego bobu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 ząbek czosnku,
200 ml gęstej śmietany,
mała garść mięty,
150g parmezanu,
sól, świeżo zmielony pieprz,
tagliatelle (u mnie pełnoziarniste spagetti).

Groszek i bób gotować przez 3 minuty. Przelać zimną wodą, żeby zachowały kolor. Bób obrać ze skórki. Połowę groszku i bobu podusić widelcem, albo posiekać na niezbyt gładką masę.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek, smażyć parę sekund, ale nie dać mu się zrumienić. Dodać rozdrobniony groszek i bób, smażyć przez minutę i dodać śmietanę i pozostały groszek i bób. Wymieszać z miętą i połową parmezanu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowane w międzyczasie spagetti. Posypać pozostałym parmezanem (ja sobie darowałam ten zabieg).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation