Kuchnia

Pomysły kuchenne

Polędwiczki ze szpinakiem w cieście
Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
450 g mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście)
80 g pikantnej gorgonzoli (lub inny ostry ser pleśniowy)
1-2 ząbki czosnku
płat ciasta francuskiego
pikantna oliwa (ew. zwykła)
kminek, sól, pieprz
do posypania wierzchu (czarnuszka, kminek, lub tłuczony pieprz)
żółtko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Polędwiczki natrzeć pieprzem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

W tym czasie rozgrzać olej, włożyć szpinak i mieszając odparować wodę. Osolić, doprawić pieprzem, czosnkiem, dodać pokruszony ser i jeszcze chwilę smażyć do rozpuszczenia sera. Ostudzić.

Polędwiczki wyjąć z lodówki i obsmażyć ze wszystkich stron. Usmażone osolić i pozostawić do wystudzenia.

Rozgrzać piekarnik do 220 °C.

Ciasto podzielić na dwie części. Wzdłuż każdej, na środku położyć połowę szpinaku, na nim polędwiczkę. Polędwiczkę otulić wokół szpinakiem. Boki ciasta z jednej i drugiej strony mięsa pociąć na centymetrowe paski. Paski na zmianę raz z jednej, raz z drugiej strony zaplatać nad polędwiczkami. Całość posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać czarnuszką (lub kminkiem, lub pieprzem).

Piec ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation