Kuchnia

Pomysły kuchenne

Gołąbki z bakłażana - Przepis
SKŁADNIKI

4 PORCJE
2 bakłażany
500 g mielonego mięsa (np. łopatki, szynki lub piersi indyka)
sól i pieprz, szczypta cynamonu
1 łyżka masła
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili, bez pestek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera
2 łyżki oliwy extra vergine
SOS POMIDOROWY:
2 pomidory (lub 200 g pomidorów z puszki lub passaty)
4 łyżki białego wina (opcjonalnie)
sól, pieprz, cukier
SURÓWKA Z OGÓRKA I JOGURTU NATURALNEGO (RAITA):
4 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
1 ząbek czosnku
po szczypcie mielonego kminu rzymskiego i kolendry
kilkanaście liści mięty
200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki majonezu
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Bakłażany pokroić wzdłuż na długie cienkie plastry o grubości około 3 mm, oprószyć solą (około 1 łyżeczki) i zostawić w misce na około 20 minut. Następnie opłukać z soli pod bieżącą chłodną wodą i osuszyć. Układać partiami na mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni, można też piec w piekarniku), skrapiać oliwą i grillować aż bakłażan nieco zmięknie i pojawią się ciemne paski*, powtórzyć z drugą stroną bakłażana. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Mięso mielone włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i cynamonem. Na patelni roztopić masło i dodać drobno posiekane: cebulę, czosnek, chili i natkę pietruszki (składniki można rozdrobnić w melakserze lub pojemniku rozdrabniacza). Podsmażać składniki przez około 5 minut aż lekko się zrumienią. Dodać do mięsa razem z serem i wszystko dokładnie wymieszać. Rozdzielić nadzienie na plastry bakłażana i zawinąć w roladkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Sos pomidorowy: świeże pomidory obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wykroić szypułkę, usunąć nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondelka, dodać wino jeśli używamy, doprawić solą i pieprzem i gotować przez około 7 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec zmiksować blenderem i wlać do naczynia żaroodpornego. Pomidory z puszki wystarczy wyłożyć do garnka, dodać przyprawy i gotować przez ok. 5 minut. Do naczynia z sosem włożyć roladki z bakłażana i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 30 minut.
Ogórki wyszorować gąbką i obrać ze skórki (można miejscami pozostawić paseczek skórki). Pokroić na cienkie plasterki, włożyć do salaterki, posolić, dodać roztarty czosnek, kmin i kolendrę, posiekaną miętę i wymieszać z jogurtem i opcjonalnie - majonezem do smaku.
PROPOZYCJA PODANIA

Młode ziemniaki.
WSKAZÓWKI

* bakłażan ma zmięknąć, ale nie musi być całkowicie ugotowany, dopiecze się w piekarniku, chodzi o to aby był na tyle miękki aby można go było zwinąć w roladkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation