Inne

Ciekawe

Every Cake You Bake:
jabłka w cieście

Jabłka w cieście:

ciasto -
4 jajka,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mąki,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,

jabłka -
8 jabłek (lub tyle, ile zmieści się w używanej foremce do pieczenia),
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki cukru brązowego,
1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich,
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, wydrążyć środki z gniazdkami nasiennymi i skropić cytryną. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć jabłka tak, aby pokrywały całe dno.
Zmielone orzechy wymieszać z cukrem brązowym i cynamonem i taką mieszanką napełnić środki jabłek.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i włożyć tortownicę w jabłkami. Zapiekać 10 minut.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając na małych obrotach miksera, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej.

Tortownicę w jabłkami wyjąć z pieca i delikatnie napełnić ciastem tak, aby jabłka zostały przykryte. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i włożyć ciasto do zapieczenia na 20 około minut (do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation