Kuchnia

Kulinaria

Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):

Ciasto:
400g śliwek
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
4 łyżki mleka
70g poszatkowanej gorzkiej czekolady

Wierzch:
3-4 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Do ozdoby:
50g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki płatków migdałowych

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.

2. Śliwki przepołowić i wypestkować.

2. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund do połączenia składników. Dodać aromat, wymieszać.

3. Do maślanej masy wsypać mąkę i dodać mleko, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Do ciasta dodać czekoladę, wymieszać.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch śliwek.

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 60-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Czekoladę do dekoracji roztopić w kipieli wodnej i ozdobić nią wierzch ciasta. Brzegi posypać płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation