Kuchnia

Kulinaria

Składniki:
-1 szklanka płatków owsianych
-1 szklanka mąki pszennej
-2/3 szklanki cukru
-1 płaska łyżeczka sody
-100g masła
-1 jajko
-1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
-70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
-80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation