Kuchnia

Śniadania

Placuszki orzechowe

1 surowe jajka
30 g mielonych orzechów
30 g płatków owsianych
1 łyżka serka śmietankowego
2 łyżki mąki pp


Jajka wybić do miseczki i dobrze rozkłócić widelcem, a następnie dodać do nich orzechy, płatki owsiane oraz serek. Całość doprawić (solą, pieprzem- jeśli na słono lub ksylitolem/miodem- jeśli na słodko) i dokładnie wymieszać.

Wilgotnymi dłońmi uformować z masy bułeczki-placuszki, obtoczyć je z obu stron w mące i smażyć z każdej strony po ok. 5 min na złoty kolor.


Inny wariant:
Te bułeczki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przygotujemy je z dodatkiem marchewki. W takim wypadku do masy orzechowej należy dodać 1/2 startej marchewki. Zamiast płatków można użyć 30 g grubo zmielonej kaszy gryczanej, którą należy uprzednio uprażyć na patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation