Kuchnia

18:00

Pudding waniliowy z tapioki

Składniki na 5 porcji:

2,5 szklanki pełnego mleka
0,5 szklanki tapioki w granulkach
łyżeczka stewi
1 laska wanilii
0,5 szklanki śmietany/ jogurtu
2 żółtka
szczypta soli
banan (bądź inne owoce)
kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Tapiokę zalać szklanką zimnej wody, odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić.

Mleko, sól, cukier i żółtka wymieszać trzepaczką w garnku. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać wraz z laską do mleka. Postawić na palniku i zagotować, ciągle mieszając. Dodać tapiokę, wymieszać. Gotować na małym ogniu około 20-30 minut. Tapioka w tym czasie zwiększy objętość. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, jeszcze chwilę pogotować.

Pudding przełożyć do szklanek lub pucharków. Ułożyć na górze banany, skropić sokiem z cytryny. Podawać. Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation