Kuchnia

pyszności

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao


SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy. Następnie dzielimy na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki, aby dokładnie stwardniało ( ok. 1-2 godz. ).
Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodajemy po łyżce zmielony twaróg oraz budyń waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
Formę o wym.33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy jedną część schłodzonego ciasta, tworząc równomierną powierzchnię. Wykładamy masę serową i ścieramy drugą część schłodzonego ciasta. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki i dopiero po tym czasie jest najsmaczniejszy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation