Kuchnia

Ciasta,Torty i Inne.

Tort daim & borówki


Potrzebne będą m.in.:
· cukierki DAIM ok. 15 sztuk
· borówki do dekoracji
· kilka listków mięty
· zmielone orzechy
· dżem lub konfitury ( my użyłyśmy z borówek)

CIASTO:
· 6 żółtek
· 20 dkg mąki
· 5 dkg zmielonych orzechów (włoskich)
· 10 dkg ( 5 dkg do ciasta i 5 dkg do dekoracji) zmielonych cukierków DAIM
· 10 dkg cukru
· 20 dkg margaryny
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, proszek do pieczenia wymieszany z mąką oraz zmielone orzechy i cukierki. Całość zmiksować i podzielić na trzy części. A następnie rozsmarować w natłuszczonej i wysypanej mielonymi orzechami formy (Ø 17 cm). Piec w temp 160 stop. (termoobieg) przez ok. 20 minut.


KREM:
200 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
1 łyżeczka cukru waniliowego

Śmietanę ubić z cukrami i śmietan-fixem, a następnie dodawać po jednej łyżce do serka cały czas miksując na średnich obrotach. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i rozsmarować część przygotowanego kremu. Potem przykryć II blatem - lekko przycisnąć i wyłożyć dżem, a równo rozprowadzony przykryć III blatem.


Z zmielonych cukierków i orzechów zrobić dekorację, a potem wyłożyć borówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation