Kuchnia

Food

Pizza bez piekarnika, bo z patelni!

Składniki:
(jest to ciasto jakiego używam do zwykłej, pieczonej pizzy; przepis na 4 placki o średnicy około 20-25cm w zależności od preferowanej grubości ciasta i wielkości patelni;
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)
270 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
1,5 szklanki pomidorów z puszki
czosnek, sól
dodatki: ser mozzarella lub żółty, cienko pokrojona cebula, zioła
uwaga: wszystkie składniki powinny być dość cienko pokrojone, nie mogą razem tworzyć zbyt grubej warstwy; mozzarella powinna być dobrze odsączona z zalewy i pokrojona w cienkie plastry, można użyć też sera tartego.

Przygotowanie:
(Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc w czasie jego przygotowywania lepiej unikać wszelkich nawiewów chłodnego powietrza, przeciągów itp.)
Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).
W czasie oczekiwania można przygotować sos pomidorowy: pomidory z puszki podsmażyć na patelni, aż do odparowania nadmiaru płynu, przyprawić czosnkiem i solą do smaku. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą kulę rozwałkować formując okrąg zbliżony średnicą do wymiarów dna patelni. Podgrzać patelnię. Przygotowany placek umieścić na suchej ciepłej patelni i opiekać około 2 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę. Wierzch przewróconego placka niezwłocznie posmarować sosem pomidorowym i przybrać dodatkami na wierzchu kładąc ser. Przykryć patelnię i smażyć pizzę na średnim ogniu przez około 5 minut, ser powinien się roztopić a spód podpiec. W ten sam sposób przygotować pozostałe porcje ciasta. Ciasto można także schować na 1-2 dni do lodówki (w plastikowym woreczku na żywność) lub zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation