Kuchnia

ciasta, torty i tarty

Cętkowane ciasto
Składniki : ( Ja robiłam z połowy składników bo nie miałam na tyle buraków. Dodałam do połowy proporcji 80 g. Przepis podaje oryginalny)

200 g surowego buraka ćwikłowego
250 g miękkiego masła
drobno otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
200 g miałkiego cukru
4 jaja
150 g suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Buraka obieramy i zcieramy na tarce o drobnych oczkach.

W misce ucieramy masło. Kolejno cały czas miksując dodajemy skórkę z cytryny, cukier, po jednym jajku. Gdy masa będzie już połączona dodajemy buraka, żurawinę sok z cutryny i gałkę. Następnie na koniec dokładamy mąkę z proszkiem.

Przekładamy do formy o pojemności 900 g ( ja z racji połowy porcji piekłam w małej o długości 20 cm keksówce ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem folią aluminiową. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę lub do suchego patyczka ( u mnie piekł się 50 minut ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation