Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

CIASTECZKA OWSIANE Z MUSEM JABLKOWYM.

Składniki na 25 - 30 ciasteczek:

4 łyżki rozpuszczonego masła - dałam 50 g nietopionego
1 szklanka jasnego brązowego cukru - dałam 120 g fruktozy i wystarczyło
1 duże jajko
1 jabłko zmiksowane - jabłko utarłam i trochę skropiłam cytryną, bo słodkie było
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - dałam 150 g
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej - dałam 160 g mąki pszennej typ 1850
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka rodzynek - dałam 100 g


Piekarnik nastawiłam na 1800C.
Masło utarłam z fruktozą w makutrze, dodałam jajko, dalej ucierałam, a potem dołożyłam resztę składników i wszystko dobrze wymieszałam.
Ubrałam rękawiczki lateksowe i przystąpiłam do lepienia kulek; lekko je rozpłaszczałam (drugą partię bardziej) i kładłam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa jest lepka, ale nie sprawiała kłopotu przy formowaniu ciasteczek, choć u mnie wyszły one i większe i bardziej wyrośnięte niż u poprzedniczki i w związku z tym wyszło ich mniej, bo 25 sztuk, a nie 30.
Piekłam ok. 15 minut do stanu lekkiego zbrązowienia. Studziłam na papierze, bo tego typu ciasteczka bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation