Kuchnia

Ciasta i torty

Bezowa krówka z migdałami

Ciasto dla miłośników karmelu i prażonych migdałów. Kruche placki bezowe dodają mu finezji, a masa karmelowa idealnie je łączy. Ciasto wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie, smaki uzupełniają się pozostawiając delikatną słodycz na języku.

Składniki
Kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
300 g margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszka do pieczenia
łyżka cukru pudru
szczypta soli

Beza:

4 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa krówkowa:

duża puszka karmelu (gotowego lub z tego przepisu: karmel)
300 g masła
150 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekaną margarynę i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i sól i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas robienia bezy.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier z cukrem waniliowym po każdej porcji ubijając ok. 30 sekund. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 2 - 3 minuty, aż powstanie lśniąca sztywna piana.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na trzy części. Każdą częścią wykładamy blaszkę o wymiarach ok. 20 x 30cm wyłożoną papierem do pieczenia. (Jeśli nie mamy trzech jednakowych blaszek możemy ciasto rozłożyć tylko na papierze do pieczenia, a następnie po upieczeniu jednego placka piec następny na tej samej blaszce).
Na każdym placku rozsmarowujemy 1/3 bezy. Placki pieczemy 20-25 minut w temp. 160°C.
Masa krówkowa: Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienienia, uważamy, aby się nie przypaliły.
Masło ucieramy na puszysta masę, a następnie stopniowo dodajemy karmel cały czas ucierając. Do masy karmelowej dodajemy połowę uprażonych płatków migdałowych i delikatnie mieszamy.
Masą przekładamy ostudzone placki. Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy resztą płatków migdałowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation