Kuchnia

Pieczone

Śniadaniowe rogaliki - przepis

Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody


Dodatkowo:
- jajko i jedna łyżka mleka do posmarowania rogali
- mak/sezam według uznania

Roztapiamy masło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, wodę i roztopione masło. Zagniatamy ciasto przez około 10 minut, jeżeli jest zbyt klejące, dosypujemy mąkę.
Formujemy kulkę, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagniatamy, wałkujemy na kształt koła (ma mieć około 2cm) grubości). Wycinamy 8 trójkątów. Zwijamy każdy trójkąt zaczynając od szerszej strony, zaginamy boki. Wszystkie rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy jeszcze na 30min do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte rogaliki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem oraz następnie posypujemy makiem.
Pieczemy w około 190 stopniach przez 20-25 minut.
Gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation