Kuchnia

Pieczone

Quesadilla z grillowanym kurczakiem

Składniki:

4 tortille pszenne
pierś z kurczaka - pojedyncza
posiekana natka pietruszki i kolendry - porządna garść albo i lepiej
1 papryka zielona pokrojona w cienkie paseczki
1 papryczka chili posiekana - można usunąć pestki dla bardziej wrażliwych
1 cebula pokrojona w piórka
10-15 dkg żółtego sera startego na grubej tarce
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Pierś z kurczaka posypać solą i pieprzem. Grillować na złoto na patelni grillowej, w piekarniku czy na grillu - co kto ma i lubi. Musi być soczysty, ale nie surowy!! Lekko przestudzonego kurczaka pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Wymieszać w misce z resztą składników. Tortillę lekko zrumienić na patelni, przewrócić na drugą stronę, nałożyć farsz i przykryć drugą tortillą. Gdy się zrumieni ostrożnie przewrócić na surową tortillę. Oba placki powinny być rumiane, a ser w środku stopiony. Pokroić i zjadać. Robi się naprawdę błyskawicznie i najlepiej już przy gościach, żeby podać gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation