Kuchnia

Galaretki i kisiele

Galaretka kawowa

Składniki:

6 łyżek mielonej kawy

½ szklanki cukru

4 łyżeczki żelatyny

kilka kropel aromatu waniliowego

Na krem:

¼ szklanki brązowego cukru

szklanka śmietanki kremówki

¼ łyżeczki cynamonu

Kawą zaparzyć w ekspresie z dwóch szklanek wody. Cukier rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić na minutę. Połączyć kawę z syropem cukrowym, aromatem waniliowym i żelatyną, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Gdy galaretka przestygnie przelać ją do 6 małych szklaneczek i wstawić na około 6-8 godzin do lodówki (oczywiście można przyspieszyć ten proces wkładając na chwile do zamrażalnika), aż stężeje. Śmietanę ubijać, dodać brązowy cukier i cynamon, ubić na sztywno. Na galaretkę nałożyć śmietanę, udekorować płatkami czekoladowymi i ziarenkami.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation