Kuchnia

wytrawne

Kapuśniaczki z twarogowego ciasta

Te bułeczki są po prostu niesamowite! :) Nieco czasochłonne... ale w gruncie rzeczy nie takie trudne do przygotowania ;p Sprawdzą się jako dodatek do czerwonego barszczu ale i samodzielnie świetnie smakują, a twarogowe ciasto zapewnia im ciekawy smak.

PS. do farszu można również dodać pasztet :)



Składniki:

Ciasto:

420g mąki
15g drożdży
1/5 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki jogurtu greckiego
250g twarogu

1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Nadzienie:

1 kg kapusty
1 cebula
pieczarki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
majeranek


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę.

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Farsz:
Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj lekko odciśniętą kapustę i chwilę podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.

Przenieś na blachę i odstaw jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w rozgrzanym do temp.180C przez ok. 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation