Kuchnia

food

Deser Tequila Sunrise

Składniki
100 g maślanych herbatników
100 g masła
30 g migdałów
łyżka Cointreau
Na masę
370 g jogurtu naturalnego
400 g śmietanki 36%
20 g żelatyny
75 ml tequili
50 ml Cointreau
125 g cukru pudru
130 ml mleka
Na galaretkę
150 ml soku z pomarańczy (3 sztuki)
100 ml syropu grenadina
50 ml Cointreau
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie

Składniki spodu umieścić w pojemniku malaksera (masło powinno być zimne). Zmiksować - okruchami wyłożyć dno tortownicy - ugnieść łyżką.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać łyżką z cukrem i alkoholem. Mleko podgrzać - rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do jogurtu i dokładnie rozmieszać. Schłodzić, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do masy jogurtowej. Wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Następnie rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku.
Wycisnąć sok z pomarańczy. Kilkakrotnie odfiltrować przelewając przez gazę. Dodać syrop grenadinę, likier i rozpuszczoną żelatynę - schłodzić. Tężejącą galaretką zalać krem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation