Kuchnia

food

źródło przepisu: 'kuchnia polska, potrawy regionalne', hanna szymanderska, wyd. Świat książki
(składniki na 8-10 porcji)

3 szklanki świeżej kremówki
3 surowe białka
2 szklanki maku
2 szklanki wody
szklanka mleka
200 g cukru pudru
1/2 laski wanilii
20 g żelatyny
2 łyżki płatków migdałowych
zagotować 1 1/2 szklanki wody wymieszanej z mlekiem, lekko przestudzić i zalać umyty i osączony mak. zostawić na 1-2 godziny, aby napęczniał, następnie osączyć ns sicie. utrzeć w makutrze z cukrem pudrem i posiekaną wanilią. Śmietanę mocno ubić, dodać utarty mak i dokładnie ukręcić lub zmiksować, aby nie było grudek. ubić na sztywno pianę z białek, dodać do białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie (1/2 szklanki), wymieszać i lekko schłodzić. powoli wlać do masy makowej, cały czas mieszając. gęstniejący krem rozlać do pucharków, wstawić do lodówki, aby zastygł. przed podaniem posypać płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation