Kuchnia

Śledzie, owoce morza

Krewetki w sosie śmietanowym

Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
- pół kilograma krewetek świeżych lub mrożonych (porcja na 2 osoby)
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki białego wina (takiego jak lubicie) – proponuję półwytrawne
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru świeżego
- 1 papryczka chili
- świeżo mielony pieprz
- siekana pietruszka

Przygotowanie:

Na oliwie lekko dusicie czosnek, imbir i siekane chili. Dorzucacie świeże lub rozmrożone krewetki i mieszacie by przyprawy lekko je “oblepiły”.
Po kilku chwilach dolewacie wino i dusicie krewetki. Po kolejnych 5 minutach dodajcie śmietanę, pamiętając by ją zahartować gorącym sosem. Po kolejnych kilku minutach potrawa jest gotowa.
Podając posypcie wszystko natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Podawajcie z pieczywem które można maczać w sosie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation