Kuchnia

Śledzie, owoce morza

Śledzie w sosie porowym - KulinarnePrzeboje.pl

Śledzie w sosie porowym – Składniki:
4 płaty śledziowe ala matias w oleju – ok. 460 g po odsączeniu
2 łyżki soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
1 kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 150 g
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
1 średnie jabłko – ok. 200 g
4 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 180 g
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu (u mnie wielokwiatowy)
pół pęczka natki z pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przepis na śledzie w sosie porowym:
Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. Można je moczyć całą noc lub przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniając wodę. Po każdym moczeniu warto posmakować śledzie, czy taka słoność nam odpowiada. Niektórzy śledzi w oleju w ogóle nie moczą w wodzie i od razu dodają do sałatki, ja jednak wolę, gdy są one odrobinę mniej słone.
Wymoczone śledzie odsączyć z wody, a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno skropić je sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie osuszyć śledzie za pomocą ręczników papierowych. Kolejno pokroić śledzie na plasterki o szerokości ok. 1,5 – 2 cm.
Czosnek obrać z łupinek, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Pora (tylko białą i jasnozieloną część) pokroić na półplasterki.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek oraz pora i dusić do czasu aż por zmięknie. Następnie dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku i smażyć jeszcze przez 15-20 sekund. Zestawić patelnię z palnika i pozostawić do ostudzenia.
Jabłko obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kosteczkę.
Gęstą kwaśną śmietanę 18% wymieszać z musztardą i miodem, dodać pokrojone drobno jabłko, podsmażone warzywa oraz pokrojone śledzie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Schłodzić sałatkę śledziową w lodówce przez co najmniej 60 minut, by smaki się przegryzły. Ewentualnie po tym czasie doprawić jeszcze śledzie do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem, wedle własnych upodobań smakowych. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation