Kuchnia

Śledzie, owoce morza

Śledzie po kaszubsku

Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych
2 cebule
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 płaskie łyżki cukru
200g koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
sól, pieprz
łyżka octu
3 ogórki konserwowe
Filety moczymy w wodzie całą noc. Zmieniamy wodę 2-3 razy.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Wszystko dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia.
Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z sosem.
Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.
Śledzie najlepsze są na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation