Kuchnia

owsiankowo

Płatki owsiane | Lepszy Smak

Składniki: (6-8 porcji)
SUCHE:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru brzozowego*
1/3 szklanki rodzynek**
1/3 szklanki posiekanych orzechów (u mnie migdały w słupkach)
1/2-1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

*Uwaga: Ja następnym razem dam mniej, maksimum 1/3 szklanki, bo dla nas, przyzwyczajonych do mniej słodkich rzeczy, owsianka była zbyt słodka.

**Uwaga: Rodzynki można zamienić na pokrojone suszone śliwki, morele, figi, itp. według własnego smaku.

MOKRE:
1,5 szklanki mleka 2%***
1/2 szklanki przecieru jabłkowego (u mnie 1 słoiczek, 125 g, przecieru jabłkowego dla niemowląt)
2 łyżki delikatnej oliwy
1 lekko ubite jajko

***Uwaga: Część mleka (albo nawet całość) można zastąpić mlekiem kokosowym. U mnie było to 200 ml kokosowego (pozostało w lodówce z gotowania zupy kalafiorowej) i 175 ml krowiego.

dodatkowo:
naczynia do zapiekania (u mnie 4 sztuki o pojemności około 350 ml każde); może też być jedno duże albo 8 kokilek (około 200 ml każda) na pojedyncze porcje
masło do wysmarowania foremek

pieczona owsianka (2)

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni. Foremki nasmarować wewnątrz cienką warstwą masła.

W dużej misce wymieszać składniki suche. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Odstawić na 15 minut aby płatki lekko napęczniały.

Rozłożyć ciasto do foremek (maksimum do 3/4 ich wysokości).

Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut, do czasu aż wierzch owsianek stwardnieje i się ładnie zarumieni.

Owsiankę podawać na ciepło, 5 minut po wyjęciu z piekarnika lub odgrzaną w kuchence mikrofalowej. Do owsianki można podać dodatkowo sezonowe owoce i/lub jogurt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation