Kuchnia

warzywa

Ogórki miodowe
Składniki

2 kg niedużych ogórków
1 łyżka gorczycy
kilka kulek czarnego pieprzu
6 ząbków czosnku
kawałek chrzanu
2 cebule
kilka kulek ziela angielskiego
Marynata:
2 szklanki miodu
6 szklanek wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli


Sposób przygotowania:

Pokrój ogórki na kawałki według uznania i w zależności od wielkości słoików którymi dysponujesz. Cebule oczyść i pokrój w piórka, obierz chrzan.
Zagotuj wszystkie składniki zalewy prócz miodu. Rozłóż pokrojone ogórki do słoików, do każdego włóż ząbek czosnku, chrzan, trochę gorczycy, ziela i pieprzu.
Gdy zalewa trochę przestygnie dodaj miód i dokładnie rozmieszaj, zalej ogórki zalewą. Do bieżącej konsumpcji przechowuj w lodówce, do przechowywania na później pasteryzuj ok 7 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation