Kuchnia
Desery
Delikatna, puszysta rolada z najsmaczniejszym kremem kokosowym. Całe pieczenie to tylko 12 minut! Krem wykonany bez dodatku żelatyny, na samym serku kremowym i śmietance kokosowej. Z wiórkami i płatkami kokosowymi.. przysłowiowe niebo w buzi :-). Polecam dla lubiących kremowe ciasta i oczywiście - kokos!
Składniki na biszkopt:
3 duże jajka
50 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
40 g skrobi (mąki) ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, i dalej ubijać.
Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie 'siadła'.
Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.
Przygotować lniany ręczniczek kuchennym, oprószyć drobnym cukrem.
Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem, ciasto przełożyć na lniany ręczniczek kuchenny, usunąć papier do pieczenia. Następnie roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem), odstawić do ostudzenia.
Krem kokosowy:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kokosowej 22%*
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka likieru Malibu
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
płatki kokosowe, do posypania
cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki na krem kokosowy umieścić w misie miksera i zmiksować, pod sam koniec miksowania dodając wiórki kokosowe. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
*Zamiast śmietanki kokosowej można wykorzystać mleko kokosowe: schłodzone mleko ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna w przepisie). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, wykorzystać ją w przepisie.
Wykonanie
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Na biszkopt wyłożyć krem. Zwinać w taki sam sposób, jak była zwinięta rolada wraz z ręczniczkiem, czyli wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, obsypać płatkami kokosowymi.
Przechowywać w lodówce.
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